MIKROBIOM – Ekosistem naše kože

15. novembra 2023.  |  Press

Balans mikroorganizama koji žive na našoj koži na prvoj je liniji odbrane njenog zdravlja.
Kako da negujete, štitite i sačuvate mikrobiom kože?

Veliki i važan ekosistem živi na našoj koži: milijarde bakterija, gljivica, virusa. Kao i svugde gde je velika gužva, dolazi do povremenih sukoba, ponekad čak i malih ratova, u kojima uvek imamo dobre i loše “momke”. Ako dobri izgube bitku, imaćemo probleme u vidu upala, infekcija, iritacija…
Znamo i imena “loših momaka”: recimo bakterija Propionibacterium acnes , sa ulogom u stvaranju akni, ili gljivica Malassezia sa ulogom u psorijazi.
Ima ih još, ali da ne prozivamo poimence, sve one žive kao punopravni stanovnici na našoj koži koji sarađuju sa ostalima – sve dok ne počnu da se razmnožavaju preko svake mere. Tada nastaju problemi.

Dobrih bakterija ima više i one vode svoje poslove na koži poput vlade: odsek higijene razgrađuje otpadke metabolizma kože, reciklira ih uredno i prerađuje u neke korisne sastojke; ministarstvo odbrane pazi budnim okom da se „loši momci“ ne raspuste previše; odsek zdravlja blisko sarađuje sa imunim sistemom kože.
Desi se, kao i u životu, da dobri momci pogube nerve pa počnu da prave loše stvari – tako je bakterija Corynebacterium, fina teta iz komšiluka, ponekad – kažu nove studije – odgovorna za ozbiljne probleme.
Kao i u svakoj zajednici, dobro je dok svako zna gde mu je mesto i vredno radi svoj posao.
Mikrobiom nam je kao otisak prsta, kod svakoga različit. A vezan je i za krštenicu, pa nauka kaže da se po njemu može ustanoviti i koliko smo stari!

„Mikrobiom“ je zajedničko ime za sve mikroorganizme koji nastanjuju kožu, a naći ćete i druge nazive poput „ekosistem kože“, „mikrofolora“ ili „mikrobiota“.
On ima puno analogija sa mikrobiomom probavnih organa: kada se on poremeti, uzimamo probiotike i pijemo jogurt, a šta da radimo da sačuvamo ovu mikro-džunglu na koži?

PRIRODNA ZAŠTITNA BARIJERA
Ovo je ime prirodnog zaštitnog sloja na površini kože koji čuva vlagu i sprečava prodiranje neželjenih patogena, a obezbeđuje ugodan smeštaj našem mikrobiomu.
Zdrava barijera je zdrav mikrobiom – i obrnuto. Barijera se lako naruši našim dnevnim postupcima poput depilacije, pilinga sa abrazivnim česticama, brijanja, ili snažnog odmašćivanja – zato je nežno čišćenje kože jedan od prvih uslova dobre nege.

PH VREDNOST
Koža je blago kisela, a to našim stanovnicima jako prija, navikli su se na klimu. Svaka mala promena, koju može izazvati kozmetika, ili topikalni lekovi (antibiotske kreme, npr) narušava i balans – i eto nevolje. Ovo je malo upozorenje da ne koristite jake kiseline olako.

PROBIOTICI
Probiotike – odnosno dobre bakterije – već smo upoznali u vidu tablete ili uz antibiotike – uvek probiotike! A na koži? Pa isto!
Najpre, izbegavajte „antibiotike“ – sve što ubija bakterije, uključujući alkohol i dezinficijense. A za vraćanje ravnoteže, mogu pomoći probiotici i prebiotici (hrana za probiotike).

MICROBIOME FRIENDLY
„Microbiome friendly“ je oznaka za kozmetiku koja ne narušava ni barijeru, niti pH vrednost, pa ni mikrobiom kože. Oznaka je sve popularnija, a čim neki pojam postigne visoku popularnost, jave se marketinške zloupotrebe, pa se oznaka može naći i na kozmetici čiji svi sastojci nisu baš nežni prema mikrobiomu. Tada se javlja potreba da se osnuje sertifikat kao garancija istinitosti te tvrdnje: jedan već postoji, a zove se MyMicrobiome AG.

PROBIOTSKI FERMENTI
Probiotski fermenti su već dugo u kozmetici. Popularisali su ih korejski brendovi, mada prirodna kozmetika poput brenda Dr. Hauschka odavno koristi fermentisane sastojke iz biljaka.
Fermenti se dobijaju radom vrednih bakterija koje razlažu razne supstance (pa i kozmetičke sastojke) i čine ih prihvatljivijim za kožu koja ih lakše apsorbuje. Uz njjih, u kozmetiku se sve više ubacuju i prebiotici (hrana za dobre bakterije) i postbiotici – nusprodukti bakterijskog rada koji mogu imati dobre efekte na kožu.

BIOME FRIENDLY IZBOR – „APPROVED BY MET+“

VENN – inovativna korejska kozmetika sertifikovana je od strane MyMicrobiome AG kao „microbiome friendly“ nega.
Osim što nije štetna za ekosistem kože ona, iz čitav niz drugih inovacija, sadrži i patentirani kompleks probiotskih fermenata, prebiotika i postbiotika, u većini proizvoda.
Posebno ističemo VENN Synbiotic Defense Mist kao prvi korak nege u odbrani mikrobioma kože.

MALIN+GOETZ u dezodoransu od bergamota sadrži prebiotske enzime saccharomyces ferment filtrate koji neutrališu bakterije – izazivače neprijatnih mirisa.

DARPHIN u nizu svojih proizvoda ima probiotske sastojke, pre svega Lactobacillus Ferment koji pomaže održavanju zdravog mikrobioma kože.
Naći ćete ih, logično, najpre u Intral liniji za osetljivu kožu (Intral Rescue Super Concentrate serum i Intral Active Stabilizing Losion), potom u losionu Simulskin Plus Multi-Corrective Divine Splash Mask, ili u Exquisage Beauty Revealing kremi.

Share