Kategorije Filteri

Phyto

Phyto

“Kosa je živa, kosa je prekrasna! Misija Phyto kozmetike je da kosu tretira sa pažnjom i uvažavanjem“ – kaže osnivač francuske Phyto kozmetike Patrik Alès.

Patrik Alès bio je frizer kada je u svom pariskom salonu još 1965. odlučio da prekine upotrebu vrelih viklera i hemikalija za uvijanje kose i pređe na okrugle četke kojima je kosu navodio da pada prirodno i lako. Ketrin Danev je to volela. Kada je Brižit Bardo stigla u salon sa izblajhanom, uništenom kosom, inspirisala je Huile d Alès – i danas jednu od zvezda Phyto brenda. Džeki Onazis je proširila priču preko okeana. Slava je stigla.

Ako svoj prvi proizvod napraviš u garaži i on te proslavi u svetu i donese ti uspeh, ko si ti? Bil Gejts je netačan odgovor. Patrik Alès, osnivač danas luksuznog, poznatog brenda za negu kose, u svojoj garaži je, uz pomoć supruge i par naučnika-prijatelja, kreirao prvu kremu za kosu na svetu, do danas čuvenu Phyto 7.

Patrik Alès je u Pariz stigao odmah posle rata 1946. sa željom da studira arhitekturu. Ipak, nakon prakse u salonu Louis Gervais na Champs-Elysées odlučio se za karijeru frizera i u narednih 15 godina postao poznato ime među klijentima visoke klase, sa vlastitim salonom u aveniji Franklin Roosevelt. Kupovina kuće u Provansi zauvek je izmenila njegov životni put. U podrumu kuće zatekao je zalihu teglica sasušenih i samlevenih biljaka, preostalu od prethodnog vlasnika. Poželeo je da sazna sve o njima i da nađe način da njihova lekovita svojstva primeni u svakodnevnoj nezi kose. Kao frizer znao je koliku štetu na kosi ostavljaju hemikalije iz kozmetike. Bilo je to vreme vladavine hemikalija u preparatima za negu, a trend prirodnog u kozmetici nije još bio ni na vidiku. Alès je verovao da se u prirodi krije tajna efikasne, a neškodljive nege. Pristupio je kreiranju nove kozmetike sa novootkrivenom strašću, koja će ga voditi sve do danas. Garaža kuće je trasformisana u radionicu. Patrik je sa suprugom Džeki pravio preparate ručno, a potom je stara mašina za mešenje hleba poslužila za mešanje preparata. Već 1967. kreirao je prvi proizvod sa prefiksom PHYTO i nazvao ga Phytotherathrie – tearapeutski proizvodi za tretiranje problema kose. U istoj garaži nastala je i danas čuvena Phyto 7 – prva hidratantna krema za kosu koja predstavlja mešavinu sedam biljnih sastojaka. Krema je brzo stekla poklonike ne samo među slavnim klijentima ovog salona, koji su prvi dobijali priliku da probaju nove Phyto proizvode, nego i među dermatolozima.

Ova mala firma do danas je porasla u internacionalnu kompaniju nazvanu Phyto-Lierac Group (po imenima glavnih brendova, a danas preimenovanu u Alès Group). Skoro pedeset godina nakon prvih proizvoda, neki od njih se i dalje koriste i omiljeni su među korisnicima: Phyto 7 krema, Huile de Alès, Phytopolleine. Botanička strast prerasla je u životno delo: kompanija danas ima svoju fitoteku, ogroman, prekrasan vrt sa velikim brojem vrsta koje se i dalje proučavaju u funkciji nege kose i kože. Patrik Alès redovno obilazi fitoteku i i dalje uči. „Obična livada je poput ogromne, otvorene knjige, iz koje smo pročitali tek nekoliko strana“ – kaže.

Više od 200 studija u nezavisnim laboratorijama i bolnicama sprovedeno je da se testiraju Phyto proizvodi i patenti. Phyto proizvodi se ne testiraju na životinjama. Patrik Alès, njegova porodica i prijatelji testiraju ih prvo na sebi.

www.phyto.com