Kategorije Filteri

BYREDO

BYREDO

Kada je stvoren BYREDO, granicu između niche parfema i umetnosti postalo je još teže utvrditi. Svaki novi susret sa BYREDO parfemima slavi brisanje te granice, na način koji je postao globalno prepoznatljiv i zadovoljava potrebu za prefinjenim minimalizamom parfema i upečatljivim karakterom umetnosti. “Jednostavno sam pokušao da spojim najbolje od starog i novog” – odgovara Ben Gorham na pitanje koje su ga ideje vodile u kreiranju BYREDO parfema. “Kroz BYREDO sam želeo da izrazim lična iskustva i doprinesem kolektivnom sećanju na mesto i na vreme”. Kao i uvek kada je ideja iskrena, a motivi u skladu sa pravim potrebama i željama, BYREDO je veoma brzo stekao ugled u svetu niche parfimerije.

Ben Gorham, osnivač i kreativni direktor BYREDO brenda, rođen je u Švedskoj, od oca Kanađanina i majke Indijke. Odrastao je u Torontu, Njujorku i Stokholmu. Do svoje 27 godine bio je potpuno posvećen košarci, čak i profesionalno, a onda se okrenuo svojoj kreativnoj strani, upoznavši švedskog parfimera Pierra Wulffa sa kojim je počeo da upoznaje proces stvaranja parfema.

Posebno ga je interesovao način na koji parfemi utiču na naša sećanja. “Sećao sam se kakav je parfem moj otac nosio kada sam bio dete. Ispričao sam Pierru da je to bio miris zelenih mahuna i on je pogodio koji je to parfem bio. Bilo je to za mene slatko-gorko otkriće, jer nas je otac napustio kad sam imao šest godina, pa sam poželeo da ponovo oživim taj miris na moderan način. Baš kao što sam želeo da mirisom zabeležim svoju impresiju iz Čembura, majčinog rodnog mesta u Indiji, kojeg se sećam po mirisu tamjana i začina”. Put ga je doveo do čuvenih parfimera Olivie Giacobetti u Parizu i Jeroma Epinette u Njujorku. Oni su mu pomogli da stvori prvi BYREDO miris ispunjen zelenim notama, kojim je prizivao uspomene na detinjstvo i oca. Naredne dve godine Gorham je stvorio još četiri mirisa i 2006. u Parizu lansirao prvu BYREDO kolekciju u kojoj su bili Green, Chembur, Pulp, Rose Noir i Gypsy Water. Uspeh je bio munjevit i mirisi BYREDO su brzo osvojili Ameriku, da bi čuveni Barneys u Njujorku proglasio 2009. godine BYREDO za drugu najprodavaniju parfemsku kolekciju.

Ben je nastavio da prenosi emocije i asocijacije u mirise, sarađujući sa drugim dizajnerskim i parfemskim kućama, ali i istaknutim avangardnim umetnicima. Danas ga u svetu parfema prepoznaju po ličnom stilu i inspiraciji koju svaki od parfema nosi.

Ako su i Vaše uspomene na važne trenutke obojene mirisima, uživaćete u putovanju kroz svet BYREDO parfema. Ono će vas odvesti do vrele Afrike, misterioznog Bliskog Istoka, osunčanih Kariba, vrtova bergamota u Palermu. Na njemu ćete sresti najbolje od starog i novog. Slavićete početak proleća, rođenje deteta, oživeti neobuzdanu strast, osetiti mračnu i dekadentnu stranu ljubavi, sa ushićenjem spajati nespojivo. Dramatične kompozicije smenjivaće se sa momentima nevinosti. Otkrića će biti slatko-gorka, baš kao i uspomene. Vetar u kosi nomadskih lutanja ustupiće mesto mirisu tamjana indijskih hindu hramova. Jutrom će orošene lale otvarati svoje latice, a noć će vas mamiti senzualnim ritmovima. Lutanja mračnih pesnika u potrazi za tom jednom rimom koja rešava sve, svoje konačno utočište pronaćiće u mirisima starinskih biblioteka sa masivnim drvenim, izrezbarenim policama.

BYREDO se prodaje u 22 zemlje sveta u odabranim parfimerijama, a u Srbiji možete naći kompletnu kolekciju jedino u parfimeriji Metropoliten. Vaš lični, kao i identitet Vašeg životnog ili radnog prostora, čini i miris. Neka on bude autentičan, prefinjen, umetnički izraz Vaše jedinstvenosti, uz BYREDO.

www.byredo.com