Vitamin C

10. maja 2024.  |  Press

Sve što ste želeli da znate, a ne znate koga da pitate o…
VITAMIN C – PROCENTI, UPOTREBA I OSTALE NEDOUMICE
Vitamin C je jedan od najbolje istraženih sastojaka, a njegova delotvornost dokazana.
Kako da izaberete vitamin C, kako da ga kombinujete sa drugim sastojcima i kada da ga koristite?

EFEKTI: VIŠE KOLAGENA, MANJE FLEKA NA KOŽI
Antioksidans – zaštita od fotostarenja
UV zračenje indukuje stvaranje slobodnih radikala u koži (oksidativni stres) koji uzrokuje oštećenja ćelija – njene membarne, proteina, DNK. Vitamin C štiti od oksidativnog stresa.
Sinteza kolagena – manje bora
Osim što povećava aktivnost fibroblasta, ćelija koje proizvode kolagen, vitamin C sprečava stvaranje enzima koji razgrađuju kolagen. Više kolagena, manje bora!
Manje fleka na koži
Vitamin C ometa aktivnosti enzima koji učestvuju u stvaranju pigmenta melanina – manje melanina, manje fleka.
Antiinflamatorno delovanje
Vitamin C smanjuje upalne procese u tkivu pa tako pospešuje zaceljivanje i blagotvorno deluje kod upalnih oboljenja (akne, rozacea).

KAKO ODABRATI PROIZVOD?

„Čist vitamin C“ je ime za biološki aktivnu formu, l-askobinsku kiselinu koja je i najdelotvornija, ali i najnestabilnija, pa zahteva specijalnu ambalažu za zaštitu od svetlosti i vazduha (tamne bočice, pumpice, pipete).
Da bi došlo do njegove apsorpcije u kožu, potrebno je da pH vrednost proizvoda bude 3.5, niža od pH vrednosti kože (kiselija).
Druge forme – derivati – uopšteno su manje delotvorne, ali zato imaju manji kapacitet iritacije, pa ih i osetljiva koža bolje podnosi, plus mnogo su stabilniji u proizvodima. Neki od njih pokazuju posebno dobro delovanje na fleke, a derivati rastvorljivi u ulju mnogo dublje i lakše prodiru kroz kožu od L-aksorbinske kiseline.
Čist vitamin C – l-askorbinska kiselina
Najefikasniji oblik vitamina C delotvoran je u koncentracijama 10-20%. Koncentracije više od 20% mogu da dovedu do iritacije. U primeni vitamina C u čistoj formi, moguća je početna iritacija u vidu peckanja i crvenila, koja postepeno prolazi za dve do tri nedelje kada se koža adaptira.
Rastvorljiv u vodi, čist vitamin C zato daje vodene serume sa kratkim rokom trajanja. Jedan od načina da se obezbedi stabilnost vitamina C je da bude u formi praha koji se neposredno pre upotrebe meša sa emulzijom ili serumom. Ovakvo rešenje izabrao je The Ordinary u dva proizvoda: puderu i suspenziji koja sadrži fini prah u uljnim sferama.

The Ordinary Vitamin C Powder – prah sa čistim vitaminom C (100%) pažljivo dozirajte da ne biste previsokim koncentracijama izazvali iritaciju. Takođe, brend upozorava da budete spremni na peckanje i početne iritacije kod The Ordinary suspenzije sa 23% vitamina C.

Druge pouzdane forme vitamina C
Askorbil glukozid i 3-0-etil askorbinska kiselina – dva su derivata vitamina C novije generacije, visoke stabilnosti, a posebno su delotvorni u izbeljivanju fleka. Ako imate sklonost flekama, ili osetljivu kožu, probajte The Ordinary Ascorbyl Glucoside 13% ili Susanne Kaufmann Vitamin C complex.
Ako volite vitamin C u teksturi kreme, odličan izbor je Esthederm Vitamin C Cream sa askorbil glukozidom.

Tetraheksadecil askorbat ili „pro-vitamin C“ je još jedna forma vitamina C izuzetne stabilnosti. Rastvorljiv je u ulju, što ga čini izuzetno snažnim u prodiranju kroz kožu sve do derma. Ovu formu vitamina C, u idelanoj kombinaciji sa vitaminom E, i niz drugih botaničkih sastojaka, imate u luksuznim kapsulama Darphin Ideal Resource Renewing Pro-Vitamin C and E.
Više formi vitamina C u jednoj formuli nudi izvrsni Eshederm Vitamin C Concentrated Serum u kom su askorbinska kiselina i askorbil glukozid. Koristite ga za dvonedeljni intenzivni tretman nekoliko puta tokom godine. Klinički dokazani rezultati u prosvetljivanju kože.

KADA DA GA KORISTIM? KAKO DA KOMBINUJEM?
Vitamin C može da se koristi tokom dana ili noći, zavisno od vaše želje i ostalih sastojaka koje koristite u nezi.
Vitamin C neće povećati osetljivost kože na sunce, pa ga možete koristiti i tokom leta.
Vitamin C ne treba da koristite u istoj rutini sa retinolom, nijacinamidom, kiselinskim serumima, peptidima.
Ako retinol ili kiseline koristite u večernjoj nezi, koristite vitamin C u dnevnoj. Ili ove aktivne supstance koristite svake druge večeri, naizmenično. Ne samo da u kombinaciji imogu da izazovu iritaciju, nego je reč i o sastojcima koji se apsorbuju u kožu na različitim pH vrednostima, pa se može neutralisati delovanje sastojaka.
Vitamin C štiti od oksidativnog stresa izazvanog UV zracima, a kada je udružen sa vitaminom E to zaštitno dejstvo se višestruko pojačava – zato je dobra ideja uvrstiti vitamine C i E u letnju dnevnu negu.

Share