Sve što treba da znate o oznakama na preparatima za zaštitu od sunca

3. jula 2023.  |  Press

REČNIK ZAŠTITE: OD (UV)A do S(PF)

Skraćenica sa tri slova – SPF – baškari se po postovima, blogovima, ambalaži kozmetičkih preparata. Odomaćila se u govoru. „Nigde bez SPF-a“ – savetuju dermatolozi. Postala je naša glavna poštapalica kada govorimo o zaštiti od sunca.
„Sun Protection Factor” ili SPF je, ipak, nedorečen pojam. Od kada se pojavio on znači samo jedno: zaštita od UVB zraka. Uz SPF nećete pocrveneti.

Onda smo saznali za UVA zrake koji prodiru dublje, oštećuju podmuklije, nevidljivo, bez crvenila.
Hemičari su se dali na posao da kreiraju nove filtere koji će štiti od obe vrste zraka.
Sunce je pržilo jače. Dermatolozi su opominjali češće.
Saznali smo da postoje fizički i biološki filteri.

Uz oznake SPF i UVA koje smo, donekle, savladali, pojavile su se oznake PA+, sa različitim brojem krstića. I šta sad?
Odlučili smo da vam ponudimo kratak vodič kroz preparate za zaštitu od sunca i oznake koje nas zbunjuju. Mali „cheat sheet” letnje nege.

REČNIK ZAŠTITE OD SUNCA

UVB i UVA – Naučnici još nisu sasvim sigurni kako ukršteno delovanje ovih UV zraka deluje na kožu, ali su sigurni da svaki organizam reaguje – drugačije. Pojednostavljeno rečeno, UVB najviše povezujemo sa crvenilom i opekotinama (B – kao „burn”), a UVA sa starenjem kože (A – kao „ageing” jer deluje na opuštanje kože i stvaranje fleka). I jedni i drugi mogu da izazovu kancerogene promene na koži (mutacije DNK). SPF je oznaka za jačinu zaštite od UVB zraka, a „UVA“, „PA+“ ili natpis „broad spectrum“ za UVA zaštitu (zavisno od dela sveta iz kog dolazi brend).

SPF – oznaka za UVB zaštitu. U Evropi je SPF50+ najviša dozvoljena oznaka. SPF 50+ propušta samo 2% UVB zraka ako je primenjen pravilno.

UVA – slova upisana u krugu su oznaka zaštite od UVA zraka u Evropi i Australiji. Visina (faktor) zaštite mora biti najmanje trećinu navedene SPF vrednosti. U prevodu, kada je SPF30, visina UVA faktor mora biti najmanje 10 (iako se ne obeležava brojevima). Zašto da bude jednostavno…

PA+ – zaštita od UVA zraka na kozmetici Koreje, Japana i drugih azijskih zemalja (a nađe se i u Evropi). PA+ dogovara UVA 2–4 faktoru zaštite (veoma niska zaštita) PA ++ odgovara UVA 4–8, PA+++ odgovara UVA 8-16, PA ++++ znači UVA 16 ili više (najviša zaštita, zaustavlja 93% UVA zraka).

BROAD SPECTRUM – oznaka odomaćena u Americi za preparate koji osim UVB, sadrže i UVA zaštitu.

FAKTOR – broj koji govori o snazi zaštite – ili zaštitni faktor, meri se “in vivo” (na ljudskoj koži) poredeći vreme koje možete provesti na suncu pre nego što koža potamni ili pocrveni, bez zaštite i sa zaštitom. Tako bi, ako bez zaštite, pocrvenite (ili potamnite) posle 10 minuta, sa zaštitnim faktorom 10 pocrveneli biste tek posle 100 minuta.

VODOOTPORNOST – “waterproof” označava da preparat pruža zaštitu i dok plivate, ne rastvara se u vodi. Međutim, to ne znači da se trenjem (o vodu, peškir ili odeću) neće skinuti. Vodootporne preparate, takođe, treba nanositi i posle kupanja, ali i 2-3 sata nakon prethodnog nanošenja. “Vodotporni” preparati biće efikasni tokom 40 minuta u vodi, a “veoma vodootporni” duplo duže.

PPD – termin koji ćete naći u temama o faktorima. „Persistent Pigment Darkening” je metod merenja UVA zaštite.

SPF50+ je evropskim standardom ustanovljen kao najviša oznaka koja može biti na preparatu. Na nekim preparatima iz Amerike naći ćete, ipak, SPF100. On je, štiteći od 99% UVB zraka, za samo jedan odsto jači od SPF50, pa se ne dajte prevariti.

BLUE LIGHT – zaštita od plave svetlosti ekrana, koja može da izazove ubrzano starenje kože.

MINERALNI (FIZIČKI) FILTERI – filteri koji poput ogledala odbijaju sunčeve zrake. Cink oksid i titanijum dioksid su dva filtera koja se najčešće koriste. Za njih je tipičan tzv. “beli trag” na koži, zbog koncentracije ovih supstanci u preparatu, neophodne da se postigne visoka zaštita. Procesom mikronizacije omogućava se mnogo lakša tekstura (na primer, Malin+Goetz SPF 30 mineral sunscreen). Budući da ih koža ne apsorbuje, mnogo se bolje podnose pa se zato uvek preporučuju za zaštitu beba i dece, ili osoba sa osetljivom kožom. Takođe, jedini su dozvoljeni filteri u prirodnoj kozmetici.

BIOLOŠKI (HEMIJSKI, ORGANSKI) FILTERI– evo tri imena za istu stvar: UV filtere koji apsorbuju sunčeve zrake i tako sprečavaju njihovo prodiranje u kožu. Tokom ovog procesa, ove hemijske supstance doživljavaju promenu i gube svoja svojstva, pa je neophodno svaka dva do tri sata naneti preparat ponovo. Uz to, ovi filteri se potpuno apsorbuju u kožu pa je neophodno naneti ih barem 20 minuta pre izlaska na sunce. I ne, “organski”, u ovom slučaju, ne znači da su gajeni bez pesticida:).

FOTOSENZITIVNOST – pojačana osetljivost kože prilikom izlaganaj UV zracima (bilo sunčanim ili UV lampama). Fotosenzitivnost mogu da izazovu neki lekovi (čitajte uputstva!), ali i neki sastojci kozmetike (kiseline, na primer). Postoje dve vrste reakcija: fototoksična u vidu crvenila ili svraba, javlja se oko sat vremena posle sunčanja; fotoalergijska reakcija nastaje u vidu osipa i može se javiti 1-3 dana nakon sunčanja.

FOTOSTABILNOST znači da su sastojci otporni na UV zrake i ne razgrađuju se tokom sunčanja (takvi bi trebalo da budu UV filteri).

OZNAKA SUNCA – ☀ (od 1 do 3), naći ćete na Institut Esthederm preparatima za UV zaštitu. Ovaj inovativan pristup nastao je kao odgovor na saznanja da nam visoki faktor zaštite (SPF 50+ ili SPF 100) daje lažni osećaj sigurnosti, uz uverenje da se možemo sunčati bez brige ceo dan. Dva sunca su “moderate protection” a tri sunca “high protection”. Institut Esthederm ima preparate koji istovremeno štite i omogućavaju stvaranje toliko željenog “preplanulog” tena (recimo, popularno Ulje za zaštitu kože i kose od sunca i pospešivanje tamnjenja.
REEF SAFE – od kada se saznalo da neki filteri imaju uticaja na odumiranje koralnih grebena u okeanima, mnogi brendovi pokušavaju da izbace takve filtere i zamene ih drugim, bezbednim.

ČITANJE OZNAKA NA PRIMERIMA

MALIN+GOETZ SPF30 SUNSCREEN je američki preparat, pa zato uz oznaku SPF 30, ima i oznaku „broad spectrum”, što znači da ima i zaštitu od UVA zraka. Sadrži mineralne filtere, cink oksid mikronizvan specijalnom MicroSperse tehnologijom, tako da je tekstura laka, bez belog traga.
Niacinamid (vitamin B3) pomaže prosvetljivanje kože i zaštitu od zagađenja iz spoljne sredine. Vitamin E i drugi antioksidansi štite od oksidativnog stresa izazvanog UV zracima.
Vodootporan je, pogodan i za osetljivu kožu.
Bezbedan za planetu („reef safe”).

MalinAndGoetz

DARPHIN SOLEIL PLAISIR SPF50 krema za zaštitu od sunca. Francuski brend ima oznaku UVA u krugu znači da poseduje adekvatnu zaštitu od UVA zraka. Uz SPF50, ovo znači da je UVA 16 ili više, što je maksimalna zaštita. Hemijski filteri, luksuzna tekstura, spoj skupocenih ulja (karanja ulje) i hijaluronske kiseline za hidrataiju. Vitamin E je antioksidans.
Vodootporna, nemasna i nelepljiva.
Formula je bez parabena, nekomedogena i dermatološki testirana.
Ravnomerno naneti 15 minuta pre izlaska na sunce.

Darphin

EMBRYOLISSE LAIT-CREME MULTI-PROTECTION SPF20 PA+++ -francuski kultni brend je dvostruko označio svoju UVA zaštitu, sa slovima UVA u krugu i oznakom PA+++ – verovatno da bi bilo razumljivo kupcima u raznim delovima sveta koji vole ovaj brend.
UVA zaštita je ovde viša nego što propisi zahtevaju (uz SPF 20, dovoljno je bilo da ima PA++). Razlog? Ovo je krema za svakodnevnu primenu, a UVA zraci prisutni su i tokom zime. Ona takođe štiti od plave svetlosti (ekrana), ali i od dnevnog zagađenja.

Embryolisse

Share