MET+ Dezodoransi bez aluminijuma

9. maja 2023.  |  Press

3 ČINJENICE KOJE TREBA DA ZNATE
Od kada su se, pre nekoliko godina, pojavila istraživanja koja su povezala aluminijum i neke druge sastojke dezodoransa sa različitim zdravstvenim komplikacijama i iritacijama, potražnja za prirodnim dezodoransima raste, a taj trend se ne zaustavlja.

1. Čemu služi aluminijum u dezodoransima?
Kada govorimo o dezodoransima koji sadrže aluminijum, gotovo uvek mislimo na antiperspirante u kojima alumijum sulfat ima zadatak da zapuši kanale znojnih žlezda i blokira znojenje.
Razlika između “antiperspiranta” i “dezodoransa” je u tome što dezodoransi ne blokiraju znojenje, nego neutrališu neprijatne mirise koji nastaju kada bakterije počnu da razlažu znoj. Zato su njihovi glavni aktivni sastojci antibakterijski.
Dezodorans vas štiti samo od neprijatnog mirisa znoja – a antiperspirant i od mirisa i od vlažnih tragova na odeći – mada ne uvek i od fleka, jer je često upravo aluminujum i njegova reakcija sa znojem, kriva za fleke koje neki dezodoransi stvaraju na odeći.

2. Šta da očekujem kada prelazim sa konvencionalnog na prirodni dezodorans?
Ako prelazite na dezodoranse koji ne sadrže aluminijum – očekujte period prilagođavanja.
Najčešće se antiperspiranti i konvencionalni dezodoransi napuštaju u korist prirodnih dezodoransa, koji ne sadrže ništa od kontroverznih hemijskih sastojaka, koji se stavljaju na sveže depiliranu kožu, koja je prijemčivija na apsorpciju sastojaka.
Očekujte da će biti potrebno najmanje tri do četiri nedelje kada je moguće da će se prirodni proces znojenja pokrenuti jače nego ranije, kako bi se pročistile znojne žlezde nakon upotrebe antiperspiranta.

3. Kako da izaberem fomulu koja će biti najefikasnija za mene?
Prirodni dezodoransi nemaju snagu antiperspiranta, pa ćete možda malo tragati dok ne nađete formulu koja deluje baš za vas. Najpre se odlučite za formu koju najradije koristite – i prirodni dezodoransi su dostupni sa roll-on aplikatorom, u stiku ili spreju, ali za razliku od konvencionalnih i u drugim formama: recimo kao krem ili balzam koji dodatno neguju kožu.
Aktivni sastojci prirodnih dezodoransa su najčešće soda bikarbona, magnezijum sulfat, alkohol, esencijalna ulja i biljni ekstrakti koji deluju antibakterijski. Ako imate osetljivu kožu sklonu iritaciji, najpre napravite tzv. “patch” test – nanesite dezodorans na malu površinu kože i ostavite da vidite da li će biti reakcija. Ukoliko dođe do iritacije, probajte neku formulu bez alkohola, ili, u drugom koraku, bez sode bikarbone, koja svojom visokom pH vrednošću može biti inkopatibilna sa pH vrednošću kože i kod nekih osoba stvoriti iritaciju.

MET+ IZBOR PRIRODNIH DEZODORANSA ZA SVAKU KOŽU
Na našim policama naći ćete čitav niz prirodnih dezodoransa bez aluminijuma, parabena i drugih sastojaka kozmetike koje biste, možda, želeli da izbegnete.

MALIN+GOETZ dezodoransi su bez aluminijuma, alkohola, sode bikarbone, parabena i sintetičkih mirisa. Ambalaža je 100% reciklirajuća. Oslanjaju se na prirodne ekstrakte i esencije koje daju miris (eukaliputs, bergamot), biljne fermente koji neutrališu bakterije i skrobove koji upijaju znoj. Svi su pogodni i za osetljivu kožu, a možete birati između tri različite varijante koje se razliku i po sastavu, i po mirisu: eukaliputs, bergamot i botanički dezodorans.

met+ dezodoransi blog m+g
FI-NE je brend nastao zbog prvog hit-dezodoransa, Vetiver-geranijum, nakon kog je kreirana cela gama raznorodnih prirodnih preparata za zaštitu od neprijatnih mirisa znoja. FI-NE nudi potpuno prirodne dezodoranse u stiku, roll-on varijanti, kao kremu u tubi ili teglici, sa ili bez sode bikarbone. Proizvedeni su uz visoke ekološke standarde a nude i “zero waste” varijante u papirnim tubama. Mirisi su sjajno komponovani, privlačni i priodni: vetiver-geranium, cedar-bergamot, minty-something i “senza” bez mirisa i bez sode bikarbone za osetljivu kožu.

met+ dezodoransi blog fi-ne
DR. HAUSCHKA dezodoransi kreirani su u skladu sa svim visokim standardima brenda koji već duže od pola veka postavlja kriterijume prirodne kozmetike. Formula se oslanja na snagu prirodnih sastojaka koji sprečavaju razmnožavanje bakterija, umiruju osetljivu kožu nakon brijanja ili depilacije, bez belog traga.
Dr. Hauschka je 100 % organska kozmetika, sertifikovana prema vioskim standardima NATRUE sertifikata, sirovine su, kada je god to moguće, dobijene iz kontrolisanog organskog ili biološko dinamičkog uzgoja.

met+ dezodoransi blog dr h

Instagram: MET+
Adresa: Njegoševa 46, Vračar

Radno vreme:
Radnim danima: 10 – 18h
Subotom: 09 – 15h

Share