Kiseline za početnike

4. marta 2024.  |  Press

Kiseline u rutini nege često su upravo onaj magični sastojak koji kožu čini svetlijom, blistavijom, zaglađenom, uz omiljeni „glow“ efekat. Kada ih treba uvesti u negu, koju kiselinu, za koju kožu?
MET+ ima odgovore.

Razjasnimo odmah na početku: kada kažemo „kiselina“, mislimo „eksfolijacija“, odnosno, hemijski piling, pa nećemo govoriti o sastojcima nege koji su po hemijskom sastavu kiseline, poput hijalurona ili vitamina C (asckorbinska kiselina).
Najpozantiji hemijski pilinzi u kozmetici su alfa-hidroksi kiseline (AHA), beta-hidoksi kiseline (BHA) i poli-hidroksi kiseline (PHA) kiseline.
Patentirane još 1974. za primenu u topikalnim proizvodima za negu suve kože, kiseline su doživele bum osemdesetih kao čudotvorni antiejdž sastojak, ušle u protokole tretmana akni, a danas su sveprisutne u dermatologiji i kozmetici u funkciji eksfolijacije, hidratacije i obnavljanja površinskog sloja kože.

KAKO DA UVEDETE KISELINE U NEGU?
Kiseline možete koristiti u svakodnevnoj nezi, u vidu tonika, esencije, seruma, ili povremeno, kao piling masku.
Kiselinski tonik sa niskim koncentracijama kiselina obično je prvi proizvod koji uvodite u večernju rutinu kako bi se vaša koža navikla na kiseline. Ako je vaša koža osetljiva, to može biti i svako drugo veče. Nakon adaptacije kože, možete preći na više procente kiseline u serumima ili hemijske pilinge u vidu maske.

KOJA KISELINA ZA TVOJ TIP KOŽE?
Svaka od ovih kiselina vrši blagi piling, a od veličine molekula zavisi i njihova sposobnost prodora u kožu, pa i potencijalna iritacija.
U proizvodima su često kombinovane različite kiseline, kako bi sinergijski delovale na probleme kože, pa su takvi proizvodi možda bolji izbor za vas od samostalnog kombinovanja pojedinačnih kiselina.

AHA (alfa-hidroksi kiseline) – ZA SUVU I NORMALNU KOŽU
Glikolna, citrična, bademova (mandelična) i mlečna (laktična) – rastvorljive su u vodi, namenjene za normalne i suve kože. Glikolna kiselina ima najmanji molekul, najlakše prodire u kožu, pa tako ima i veći potencijal iritacije. Mlečna i bademova kiselina (laktična i mandelična) imaju znatno veće molekule i daju manje iritacija, pogodnije su za osetljivu, ali ne i oštećenu i iritiranu kožu.
AHA poboljšavaju vlažnost i elastičnost kože, jer podstiču bržu obnovu površinskih ćelija kože, pa tako deluju i na ublažavanje bora i hiperpigmentacija.

BHA (beta-hidroksi kiseline) – ZA MASNU KOŽU
Salicilna kiselina je jedina dobro istražena BHA koja se primenjuje u kozmetici. Rastvorljiva je u masti, što je čini idealnom za pročišćavanje pora i eksfolijaciju masne kože. Ona ima i važno antibakterijsko i antiinflamatorno delovanje, zbog čega je dragocena za kožu sa aknama.

PHA (poli-hidroksi kiseline) – ZA OSETLJIVU KOŽU
PHA imaju krupne molekule koji deluju površinski, sa niskim kapacitetom iritacije, zato se preporučuju kod osoba sa osetljivom kožom, rozaceom ili dermatitisima.Najpoznatije su glukonolakton i laktobionska kiselina.
…I DRUGE VAŽNE KISELINE
Poznate kiseline koje ne spadaju u ove grupe, a česte su u kozmetici, jesu kiseline poznatije po svom antioksidativnom delovanju.
Azelaična kiselina preporučena je zbog svog umirujućeg i antioksidantnog delovannja za osetljive kože i kože sa rozaceom, aknama i hiperpigmentacijama.
Kojična kiselina deluje na problem hiperpigmentacija, suzbijajući sintezu pigmenta melanina.

LOSION, KREMA, SERUM ILI PILING?
Kiseline se mogu koristiti dvojako: kao svakodnevna nega, ili kao piling koji se radi povremeno.
Preporuka je da počnete sa tonikom ili losionom koji ima dobro balansiranu kombinaciju kiselina koje su prvi korak nege nakon čišenja kože.

TONIK
THE ORDINARY – 7% GLIKOLNE KISELINE počnite uveče, nanesite tupferom na čistu kožu i sačekajte da se osuši pre nanošenja druge nege. Tonik sadrži i umirujuće i vlažeće supstance poput aloje i ženšena.

TUPFER SA GLIKOLNOM KISELINOM
MALIN+GOETZ RESURFACING GLYCOLIC PADS – tupferi natopljeni rastvorom sa 10% glikolne kiseline namenjeni su za večernju eksfolijaciju, umesto tonika ili seruma.

ESENCIJA
ROYAL FERN PHYTOACTIVE SKIN PERFECTING ESSENCE – efektna kombinacija PHA (glukonolakton) i kompleksa alfahidroksi kiselina za podsticanje obnove kože, ujednačavanje teksture i boje tena i instant efekat blistavosti. U proizvodu je i moćni antioksidativni i antiinflmatroni „royal fern“ kompleks.

SERUM
DARPHIN YOUTH RESURFACING PEEL sadrži kombinaciju laktobionske (PHA) i salicilne (BHA) kiseline, koje udružene deluju slično glikolnoj, ali bez propratnih iritacija. Nanesite svake večeri, pre druge nege.
ESTHEDERM INTENSIVE AHA PEEL CONCENTRATED SERUM sadrži alfa i beta hidroksi kiseline sa efektom eksfolijacije. Serum sadrži koncentrat od 12% kompleksa mlečne, limunske i salicilne kiseline. Plus, glikolna kiselina sa postepenim oslobađanjem kako bi imala produženo delovanje i smanjila reakcije na koži.

PILING
THE ORDINARY AHA 30% + BHA 2% PEELING SOLUTION – popularni The Ordinary proizvod sa čak 30% AHA (glikolna, mlečna, vinska) i 2% salicilne kiseline, veoma je snažan dubinski piling visoke koncentracije koji treba pažljivo da koristite, samo ako je vaša koža već adaptirana na kiseline, ne češće od jednom nedeljno.
Poželjno je da uradite tzv „patch” test, gde ćete probati piling na koži unutrašnje strane podlaktice pre nanošenja na lice. Preporučen je za popravljanje teksture kože sklone nepravilnsotima (aknama) i kao antiejdž piling za ublažavanje bora. Ne treba ga koristiti ako imate bilo kakav dermatološki problem na koži, ili iritiranu i osetljivu kožu.

KAKO KOMBINOVATI KISELINE SA DRUGIM SASTOJCIMA
Koristite samo jedan proizviod sa kiselinama u dnevnoj rutini. Odlučite se za jednu kiselinu ili proizvod sa kombinacijom kiselina namenjen za stanje/problem vaše kože.
Kiseline nemojte kombinovati u istoj rutini sa retinolima i vitaminom C.
Nijacinamid možete kombinovati sa salicilnom kiselinom – ova dva sastojka se mogu naći zajedno u proizvodima za masnu kožu sklonu aknama – ali ne kombinujte nijacinamid sa glikolnom kiselinom.
SPF je obavezan svakoga dana, ali kada koristite kiseline posebno, jer one smanjuju otpornost kože na sunce, pa kombinacija nekih kiselina (posebno glikolne) i sunca može da dovede do opekotina ili hiperpigmentacija.
Idelano je da proizvode sa kiselinama koristite uveče, a tokom dana kreme sa hidrirajućim i zaštitnim delovanjem.

Share