Moramo da pričamo o barijeri!

7. februara 2024.  |  Press

ISUŠENA, OSLABLJENA, IRITIRANA KOŽA?
Moramo porazgovarati o barijeri….

„Prirodna zaštitna barijera“ – ili jednostavno: „barijera“ – pojam je koji je okupirao društvene mreže od kada su ih „otkrili“ influenseri.
Dermatologija i dermokozmetika o barijeri vode računa već decenijama, jer oštećena barijera znači puno problema za kožu – funkcionalnih i estetskih. Pa hajde da vidmo šta je famozna „barijera“, kako da je sačuvamo ili obnovimo.

Spoljni sloj kože zvani „stratum corneum“ deluje kao zaštitna barijera – prva linija odbrane ne samo kože, nego i organizma. Površinu kože, poput crepa, pokrivaju mrtve ćelije povezane „cementom“ od ceramida, holesterola i masnih kiselina. Tu su i proteini koji pomažu izgradnju prirodnog vlažećeg faktora kože koji, kako mu i ime kaže, čuva vlagu, a sastavljen je od uree, mlečne kiseline, amino kiselina, šećera (među kojima je i hijaluronska kiselina), peptida…
Zdrava barijera, dodatno, podrazumeva i zdrav mikorbiom, zajednicu bakterija koje su prirodno prisutne na koži i obavljaju čitav niz važnih funkcija.
Ceo ovaj složen i dobro izbalansiran sistem održava kožu vlažnom, elastičnom i zaštićenom od isušivanja, upala, delovanje UV zraka, prodora tokisna, bakterija i alergena.
Narušenu barijeru prepoznaćete najpre po suvoj koži koja zateže, pecka, peruta se na nekim mestima ili crveni, ima sitne dehidracione bore, izgleda umorno i bezbojno.

ČUVARI BARIJERE SU NADOHVAT RUKE
Adekvatna nega i zdravi stilovi života osnovni su uslovi za zdravu barijeru, meku i elastičnu kožu. Za zdrave životne navike sami ćete se pobrinuti, i to ne samo zbog lepe kože, a mi vam možemo preporučiti rutinu za negu koja čuva barijeru.

ČIŠĆENJE: morate biti efikasni da skinete svu nečistoću, ali i nežni da ne ugrozite barijeru.

Uveče: treba skinuti ostatke dnevne nege, SPF, teške metale, čestice zagađenja, višak sebuma, znoj, polen, prašinu… Iz ovoga je jasno da treba čistiti lice i ako nemate šminku.
Da biste skinuli i nečistoće (i šminku) rastvorljivu u masnoći, treba vam balzam ili mleko. Nakon njega, sve ostatke skinete blagim gelom za umivanje.
Balzam, mleko ili ulje pomoćiće da se rastvore šminka, UV zaštita, razne nečistoće.
Darphin Aromatični balzam za čišćenje lica sa uljem jojobe, marule, žalfije i ružinog drveta zanosnog mirisa i luksuzne teksture, pretvara čišćenje u trenutak koji jedva čekate.
Nežni gel skinuće ostatke balzama i nečistoće restvorljive u vodi.
Darphin Intral micelarni losion je nežni čistač za osetljivu kožu.

Kvalitetna micelarna voda može da zameni ova dva koraka, poput Esthederm Osmopure Cleansing Water koja čuva balans minerala i vlage u koži.
Ujutro, dok skidate ostatke noćne nege i višak sebuma i toksina koje je koža izbacila tokom noći, dovoljan je ultra blagi gel za umivanje bez sulfata.

SERUM je najčešće nosilac aktivnih sastojaka poput retinola ili vitamina C, ali savetujemo da do saniranja oštećene barijere odustanete od jakih aktivnih supstanci i iskoristite serum za jačanje barijere poput novog The Ordinary Soothing Barrier Support seruma koji brzo obnavlja barijeru, hidrira i ublažava posledice njenog oštećenja poput isušivanja, crvenila, peckanja.

HIDRATACIJA: pominjali smo prirodni vlažeći faktor kože, pa je naša logična preporuka proizvod koji imitira sastojke koje on sadrži: Natural Moisturizing Factors +HA brenda The Ordinary.
Ako volite nežnije teksture sa sjajnom hidratacijom, idealnu negu naći ćete u Malin+Goetz Vitamin E Face Moisturizer u kom je kombinacija antioskidativnog vitamina E, hidrirajućeg vitamina B5 i aminokiselina, umirujuće kamilice.

MIKROBIOM: Jačanjem mikrobioma kože direktno utičete na obnovu barijere kože, a najbolji način brzog delovanja je VENN Probiotic Cica Complex Biome Booster.
Čak 37.5% formule čini MICROBIOME BALANCE SYSTEM™, zaštićena VENN kombinacija prebiotika, postbiotika i probiotskih fermenata. Preko 2% formule čine supstance iz centele koja obnavlja kožu.

Share