Kategorije
Diptyque Vetyverio EDP

Vetyverio EDP

17.640,00 din.

Eau De Parfum

75 ml
Za Diptyque, miris je imaginarno putovanje uma kroz mirisne pejzaže, stazama kojima se ređe ide. Putovanje kao potraga za retkim mirisnim supstancama i neočekivanim akordima, koje korača kroz tradiciju i završava u avangardi, ovog puta vodi nas na Haiti, gde je vetiver zlatnim nitima utkan u život ostrva. Evo nas na jugu Haitija, u regiji Les Cayes, decembar je, a kišna sesona je tek prohujala Karibima. Koren vetivera sada je dugačak čitav metar, baš takav nam treba za onaj prefinjeni drvenasto svež miris. Lokalni farmeri prikupljaju ga ručno, izvlačeći iz zemlje čitave žbunove koji će u naredna 24 sata destilacijom dati svoje svetlo ulje, vredno poput zlata na Haitiju. Minerali ostrvskog vulkanskog tla čine njegovu aromu kompleksnom, njegov temperament neobuzdanim, a njegovu delikatnu dušu obavijaju dimnim tonom.
Jer ovde, na Haitiju, koren vetivera nema zemljast, grub miris kakav biljka ima ako raste drugde: haićanski vetiver odiše raznim nijansama zlata, poput kose anđela. Njegov suptilni sjaj reinterpertiran je u novoj parfemskoj vodi Diptyque Vetyverio.

Kao noseća nota mirisa, vetiver pruža izrazito muževan, drvenast miris. Zato je za svoj Vetyverio Eau de Parfum Diptyque radikalno promenio pristup, pa je vetiver otkrio svoja nepoznata lica: svežinu, zadimljenost, čak i nežni cvetni dah. Čitav kaleidoskop mirisnih nijansi vetivera otkriven je neobičnom interpretacijom, a parfem postao lišen polnih odrednica.
Grejpom je naglašena svežina drvenastih nota vetivera, a njegova živahna svetlucavost zamagljena je dimnim, začinskim notama pačulija koji je mirisu dao gustinu. Kao protivteža vetiverovoj muževnosti, turska ruža pružila je dozu senzualnosti, uz neobičan cvetno-drvenast akord.

Diptyqe je prvi put odao počast vetiveru toalentom vodom kreiranom 2010, a sada i Vetyverio parfemskom vodom. Dosledan Diptyque tradiciji da toaletna i parfemska voda nisu isti miris u različitoj koncentraciji, parfimer oba mirisa, Olivier Pescheux, koristio je različitu perspektivu za kompoziciju. U toaletnoj vodi, suprotstavljeni su jedan drugom vetiver sa Haitija i Jave, uz suptilnu ravnotežu. U parfemskoj vodi, haićanski vetiver zauzima istaknuto mesto i, u visokoj koncentraciji, otkriva svoje kontradiktorne osobenosti: on je istovremeno diskretan i intezivan, delikatan, ali uzbudljiv.
Zahvaljujući maestralnoj kompoziciji, sačuvan je sjaj vetivera kao noseće supstance: u parfemskoj vodi Vetyverio nam je sasvim poznat, a ipak tako nov i neočekivan.

Mirisne note: Otvara se voćnim citrusnim notama mandarine, grejpfruta, limuna i bergamota, posle čega sledi cvetni buket ilang-ilanga, ruže i geranijuma, kao i začinske note semena šargarepe, muskatnog oraščića i klinčića. Baza je od suvog kedra, vetivera i mošusa.
Share