Kategorije Filteri

Fornasetti Profumi

Fornasetti Profumi

Linija mirisa za prostor u ručno rađenoj i dekorisanoj keramici kreiranoj prema radovima čuvenog italijanskog umetnika, vajara i dizajnera Piero Fornasetti-a. U kolekciji su sveće od 100% biljnog voska koji obezbeđuje ravnomerno sagorevanje i difuziju mirisa (dostupne u veličini od 300g i 1.9kg), difuzeri u obliku kugle sa štapićima i mirisne sfere čiji miris traje i do 6 meseci, mirisni sprej za prostor u keramičkoj posudi, mirisni štapići u kutiji od ručno rađenog drveta sa keramičkim poklopcem i mirisni kristali.

PIERO FORNASETTI
Piero Fornasetti je italijanski grafički i primenjeni umetnik iz prošlog veka, inovator i buntovnik. 1930-te upisuje Brera akademiju u Milanu, iz koje ga izbacuju zbog pobune i neposlušnosti koju je iskazao kada je saznao da je obnaženo telo nedostupno za umetničku studiju – Fornasetti je, naime, smatrao akt centralnom temom umetničkog obrazovanja. Nastavlja da se edukuje samostalno opčinjen motivima sunca, vremena, grčke arihtekture i ženskog lica. I to jednog konkretnog: sliku Line Cavalieri, italijanskog soprana, otkrio je u nekom časopisu iz 19. veka i počeo opsednuto da crta varijacije njenog lica. “Šta me je inspirisalo da stvorim više od 500 varijacija lica žene? Ne znam. Počeo sam da ih pravim i nikada se nisam zaustavio“ – kaže Fornasetti. Počelo je oslikavanjem njenog lika na jedan tanjir, a završilo se serijom od 350 različitih tanjira. Potom i drugim objektima. Fornasetti je Linin lik transformisao u lopova, muškarca, arapsku princezu, životinju, boginju… Njegove kolekcije su nosile ime „Teme i varijacije“.

Za novu pobunu bilo je vreme kada je racionalizam ovladao svetom umetnosti i dizajna, pokret koji je, po Fornasetti-ju, sve svodio na brojeve, uniformisao i vulgarizovao svet umetnosti i dizajna. Sa nekolicinom umetnika, prijatelja i istomišljenika, 1970. stvara galeriju Bibliofili, gde će slobodno izlagati oni koji naginju različitosti, tom prvom uslovu za kreativnost. Osamdesetih godina, atelje Fornasetti bori se za opstanak u ekonomskoj krizi. Upravo tada u Londonu se otvara galerija nazvana Teme i varijacije, a izložba Fornasetti-jevih radova opčinjava Britance. Fornasetti-jev rad zablistao je novim sjajem. To je trenutak kada se Fornasetti ateljeu pridružuje Pierov sin Barnaba. Barnaba Fornasetti nedvosmisleno je nosio gene svog oca, njegovu znatiželju, kreativnost i buntovništvo. Na istoj onoj Brera akademiji sa koje je izbačen njegov otac, uhapšen je tokom studentskih protesta kojima se pridružio dok je bio na akademiji sedamdesetih godina prošlog veka. Piero i Barnaba oživljavaju atelje i rad koji je, konačno, dobio internacionalno priznanje. Ne zadugo. Godine 1988., sa punih 75 godina, od posledica banalne operacije umire Piero Fornasetti, umetnik koji je čitavog života izbegavao utabane staze i banalnosti.

1992. londonski Victoria & Albert muzej izložio je posthumno najbolje radove iz Fornasetti-jeve zaostavštine. Na stogodišnjicu rođenja Piero Fornasetti-a, 2013., Trienalle Design Museum u Milanu priredio je izložbu sa preko 1000 predmeta iz umetnikove zaostavštine pod naslovom „100 godina primenjenog ludila“. Pridruživanjem očevom ateljeu Barnaba je postao čuvar i nastavljač pola veka dugog i pažnje vrednog nasleđa. Ime Fornasetti ima novi, snažan glas. Atelje Fornasetti je danas „fabrika snova“ iz koje izlaze umetnički predmeti iz ruku veštih majstora. Spoj umetnosti i zanatstva dao je i Fornasetti Profumi, liniju mirisa za kuću u tipično fornasetijevskim pakovanjima.

DIZAJN
Lik Line Cavalieri, večne inspiracija Piera Fornasetti-a i zvezde njegovih duhovitih „varijacija“, je na većini Fornasetti Profumo objekata koji nose mirise za prostor. U Ortensia dizajnu njene oči se pojavljuju iza cvetova hortenzije koja obilato raste oko Fornasetti-jeve kuće u Milanu. Njen lik je na varijacijama cvetnih Flora motiva, koji imenom i dizajnom upućuju na boginju plodnosti Floru. Namiguje nam sa motiva Silenzio. Mistična je i tamna u Requiem motivima. Ogoljena do kosti u crtežu lobanje u motivu R.I.P. Architecture dočarava motive renesansnih građevina venecijanskog arhitekte Palladia. Dekorativni predmeti sa temom arhitekture kreirani su u kružnom obliku prvi put 50-tih godina prošlog veka, kao korpe za papir, a potom i kao držači kišobrana.

MIRISI

Otto
Miris inspirisan vrtom koji buja oko Fornasetti-jeve kuće u Milanu. Miris lavande i majčine dušice donosi miris Mediterana, drvenaste note korena irisa i kedra asociraju na nameštaj koji je Fornasetti kreirao, a balzamske smole i tamjan na umetnikovu imaginaciju. Miris je kreirao parfimer Olivier Polge, kreator čuvenih mirisa poput Dior Homme, strastven kolekcionar Fornasetti objekata.

Flora
Inspirisana delimično cvetnom florom iz Fornasetti-jevog vrta u Milanu, a drugim delom imaginarnim cvećem sa njegovih radova. Čist i elegantan buket belog cveća – bele ruže, jasmina i tuberoze, sa zelenim i drvenastim tonovima bršljana, sandalovine i mošusa, kreirao je Emmanuel Phillip, parfimer koji je kreirao kultne mirise Cire Trudon sveća. Flora miris je u raznolikim ručno rađnim i dekorisanim posudama sa likom Line Cavalieri, italijanske operske dive iz 19. veka. U Flora kolekciji njen je lik poistovećen sa mitskom boginjom plodnosti, Florom.

fornasetti.com