Kategorije Filteri

Cire Trudon

Cire Trudon

Cire Trudon – prestižne, čudesne, najstarije mirisne sveće osvetljavale su još dvor Luja XIV, Kralja Sunca i tokom vekova, zahvaljujući posebnom vosku, fitilju koji ne dimi i ne treperi, a naročito fantastičnim mirisnim esencijama koje ih razlikuju od svih drugih mirisnih sveća, postale su brend nad brendovima.

Bogata Cire Trudon istorija počinje 1643. godine, kada je trgovac voskom po imenu Claude Trudon stigao u Pariz i postao vlasnik prodavnice u Rue Saint-Honore. Svojim klijentima isporučivao je sveće za osvetljenje domova i parohija. Na dan krunisanja Luja XIV, Trudon je otvorio malu porodičnu manufakturu koja je nosila njegovo ime i bila zaveštanje generacijama nakon njegove smrti. Manufaktura je rasla počevši da snabdeva svećama katedrale u Francuskoj, i što je još važnije, francuski dvor Versaj, koji će osvetljavati sve do kraja monarhije. Kao proizvođač voska za vreme vladavine Napoleona kompanija je opstala i gotovo čudesno nastavila da napreduje uprkos elektrifikaciji i polako se u vekovima koji dolaze sve više okretala izradi tradicionalnih i parfemskih sveća. Cire Trudon je sada najstarija i najprestižnija manufaktura za proizvodnju voska u svetu. Njihov moto je do danas ostao isti. Nalazi se ugraviran na kamenoj ploči u zgradi fabrike na kojoj je prikaz košnice i pčela sa natpisom – “Radimo za Boga i Kralja”.

Cire Trudon je kuća koja se potpuno posvetila kreiranju mirisnih sveća i od toga stvorila pravu umetnost, kako u samim kompozicijama koje baš kao i parfemi imaju visoke, srednje i donje note, tako i u vrhunskom kvalitetu sastojaka i stakla u kojima se sveće nalaze. Pored kvaliteta, Cire Trudon sagledava interesovanja ljubitelja sveća i trudi se da ih zadovolji spajajući opise sa poezijom i šaljivim ilustracijama koje za svaku sveću posebno crta britanski slikar i ilustrator Lawrence Mynott.

Nastale su u doba Luja XIV, volela ih je i Marija Antoaneta, a Napoleon je svom sinu po rođenju darivao jedan jedni poklon – pozlaćenu Cire Trudon sveću sa izgraviranim svojim likom. Preživele su i Francusku revoluciju i pronalazak električnog osvetljenja. Vreme im je donelo samo prestiž. Sinonim su za prvorazredni stil, a dovoljno je jednom da ih osetite i da magija počne.

www.ciretrudon.com