Zaštita lica od sunca u gradu i na plazi

2. juna 2023.  |  Press

Letnja rutina nege

Biram faktor #likaapro

Ne. Nije vam dovoljan puder ili dnevna krema sa faktorom, ako idete na plažu. Zaštita od sunca na moru i u gradu nije ista. Hajde da vidimo zašto, pa da mudro odaberemo svoju negu.

Volimo sunce. Ali od njegovih zraka koža ubrzano dobija bore i fleke, gubi elastičnost i jedrost.
Malo smo se već i umorili od stalnih, kozmetičkih i zdravstvenih zastrašivanja suncem, ne želimo da nam tenzija oko zaštite remeti divnu i dragocenu opuštenost leta.
Da vam olakšamo dileme i ubrzamo izbor, postrojili smo proizvode u dve kolone: leto u gradu (i smogu) i leto na plaži. Zašto? Faktor je faktor, zar ne?

Ne. Proizvodi za dnevnu negu formulisani su tako da nas zaštite pri kratkom izlaganju suncu od par sati, u urbanim uslovima. Proizvodi za zaštitu tokom dužeg izlaganja imaju kompleksniju kombinaciju filtera, testirani su na vodootpornost, dužinu i snagu zaštite.

LETO U GRADU

Zaštita od sunca u gradu obično ima SPF 20-25 (UVB zaštita) i adekvatnu zaštitu od UVA zraka, ugrađenu u laku hidratantnu kremu ili puder. Odskora je tu i filter za plavu svetlost koja deluje na nas sa ekrana kompjutera i telefona. Važna dopuna gradskoj zaštiti je i zaštita od zagađenja, najčešće u vidu antioksidanata. Tekstura ovih proizvoda takođe nam je važna: ne želimo teške kreme ispod kojih se znojimo, a šminka se rastapa.

DARPHIN Intral Environmental Lightweight Shield SPF 50 – laki zaštitni fluid kombinuje čuveni Darphin Intral kompleks za umirenje i mineralne filtere koji ne otežavaju teksturu i ne ostavljaju bele tragove. Nakon nanošenja, više ga ne osećate na koži, a zaštitia od UVB/A zraka je izuzetno pouzdana.

NIOD Survival 30 – baziran je na novim tehnologijama za zaštitu od zagađenja, smoga, stresa, infracrvene i plave svetlosti, uz optimalan faktor zaštite od UVB (SPF30) i UVA zraka (PA +++).

THE ORDINARY Mineral UV Filters SPF 30 with Antioxidants – Emulzija za svakodnevnu zaštitu od sunca sa antioksidantima obezbeđuje zaštitu od UVB/A zraka i hidrataciju. Sadrži mineralne (ili tzv. „fizičke“) filtere, cink oksid i titanijum dioksid, bez nano čestica što, uz odsustvo alkohola, proizvod čini pogodnim i za osetljivu kožu.

EMBRYOLISSE Lait-Crème Multi-Protection SPF 20 – kultna francuska hidratantna krema Lait Creme Concentree, u ovoj varijanti je dobila faktore za zaštitu od UVB zraka (SPF 20) i UVA zraka (PA+++), ali i zaštitu od zagađenja i plave svetlosti.

LETO NA MORU

Ali, zašto ne mogu istim proizvodima na plaži zaštitim telo i lice? – pitate.

Istina, ponekad može da se desi da je proizvod za telo dovoljno lak i dobro formulisan da se može koristiti i za lice. Ipak, u velikoj većini slučajeva, proizvodi za telo su bogatiji, masniji, pa mogu da izazovu bubuljice i poremete balans lučenja masnoće na koži.

Kreme za zaštitu lica na plaži ili planini (tokom dužeg izlaganja suncu) kreirane su tako da obezbede laku hidrataciju i visoku zaštitu, a obogaćene su i sastojcima koji deluju na specifične probleme kože. Drugačiju ćete kremu izabrati ako ste skloni flekama i imate suvu kožu, a drugačiju ako ste skloni aknama.

Predlažemo vam dve kreme iz MET+ asortimana

MALIN+GOETZ SPF 30 SUNSCREEN – izrazito laka i brzoupijajuća tekstura u vidu gel-kreme, uz vodootpronu zaštitu i hidrataciju. Mineralni filteri (titanijum dioksid i cink oksid) ne stvaraju beli trag niti opterećuju teksturu, jer su obrađeni novom „MicroSperse“ tehnologijom. Krema štiti i od zagađenja iz vazduha.

INSTITUT ESTHEDERM Photo Regul – visoka zaštita (UVB/A) uz sprečavanje iritacija i pigmentacija.
Esthederm, umesto SPF oznake, koristi tri znaka sunca (strong sun) smatrajući da nas SPF vrednosti često dovode u zabludu o visini zaštite, a ne pružaju važnu antioksidantnu zaštitu.
Esthederm SUN linije zasnovane su na patentima i tehnologijama koje pomažu koži da se adaptira UV zračenje i da stimuliše prirodnu odbrambenu snagu ćelija.

Share